martie
21
2025

Distribuție națională – materiale campanie dauna țigărilor electronice NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!

Din câte cunoașteți, în țară se desfășoară Campania de informare despre dauna țigărilor electronice și a produselor de tutun și nicotină NU TE LĂSA ABURIT(Ă)!, campanie lansată în noiembrie 2024 de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

Scopul Campaniei este de a informa elevii despre componența țigărilor electronice și efectele nocive ale țigărilor electronice și ale altor produse de tutun și nicotină și și promovarea alegerilor sănătoase pentru viitorul tinerilor. Precum și combaterea percepțiilor false conform cărora țigările electronice ar fi mai sănătoase decât cele tradiționale, demontând mituri răspândite despre aceste produse.

Republica Moldova este singura țară din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății în care se înregistrează o tendință de creștere a consumului de tutun. Apariția și promovarea noilor produse de tutun și nicotină agravează și mai mult această situație. Marketingul agresiv din partea industriei tutunului a dus la creșterea utilizării țigărilor electronice, a produselor din tutun încălzit și a pliculețelor cu nicotină, în special în rândul tinerilor noștri. 12,7% dintre adolescenții de 13-15 ani din Republica Moldova folosesc în prezent țigările electronice – aceasta este strategia bine calculată de industria tutunului pentru a aborda copiii și adolescenții și de a crea o nouă generație dependentă de nicotină.

Campania se desfășoară în mediul online, pe rețele de socializare ale tuturor partenerilor, pe canalele radio, distribuție de materiale tipărite (poster și broșuri), difuzare reels-uri, mesaje transmise de influenceri (judocanul Mihail Latîșev, artiștii Cătălin Lungu și Ana Beregoi), cât și prin activități școlare interactive în cadrul lecțiilor-experiment. Pentru activitățile din școli au fost prioritizate pentru anul 2025 școlile din cadrul Rețelei naționale a școlilor care promovează sănătatea, rețea coordonată de ANSP și Youth Klinic NEOVITA.

Prin acest email ținem să Vă informăm că specialiștii ANSP și Centrele de Sănătate Publică teritoriale au preluat de la sediul central ANSP și au distribuit în toate raioanele 6.500 de postere ale campaniei în limbile română și rusă, 130.000 de broșuri „Ce nu știi despre țigările electronice” și 130.000 de broșuri „Mituri vs realitate despre țigările electronice”, fapt pentru care le mulțumim enorm pentru această strategie impecabilă de distribuție a materialelor informaționale la nivel național.

În acest context, solicităm sprijinul Dvs. în preluarea mesajelor campaniei, plasarea posterului campaniei în locurile vizibile din incinta instituțiilor și distribuirea ambelor broșuri către elevi și în clasele unde considerați că este cea mai mare nevoie de informare. De asemenea, sperăm să avem deschidere pentru organizarea lecțiilor de informare în școlile care promovează sănătatea și nu numai.

Mesajele și materialele Campaniei pot fi urmărite și preluate aici:

https://www.facebook.com/sanataterepublicamoldova

https://www.facebook.com/mec.gov.md

https://www.facebook.com/OMSMoldova

https://www.facebook.com/ansp.md

Vă mulțumesc pentru sprijinul Dvs.

Cu respect,

Rodica

Rodica Munteanu

Communications Officer

WHO Country Office in Republic of Moldova

29 Sfatul Tarii St., Chisinau, Republic of Moldova

Tel: +373 22  83 99 74

GPN: 787774

Mob: +373 79 46 59 59

E-mail: munteanur@who.int

Webpage: https://www.who.int/republic-of-moldova